marți, 11 ianuarie 2011

Tema 5

III.  Un nou mod a purta razboiul       1 ora            
-Anii 1915-1917                 

Doc.7
„În pofida calculelor statelor majore, a iluziilor nutrite, în general, că războiul în epoca industrială se va termina repede, războiul din 1914 s-a dovedit a fi o succesiune de campanii pustiitoare, pline de neprevăzut, cu uriaşe sforţări materiale şi umane: după campania surprizelor din 1914, au urmat cele din 1915 şi 1916 dominate de "strategia epuizării”.
C.Hlihor, ISTORIA SECOLULUI XX, Bucuresti, 1999
Sarcina de lucru: Sa identificati o caracteristica a noului tip de razboi.

Doc. 8
Prin atacarea fortaretei Verdun de o important strategica deosebita, in februarie 1916 germanii vroiau sa dea Frantei „lovitura de gratie”. Au murit mii de soldaţi de ambele parti dar Verdunul a rămas in mana francezilor. In lupta dusa pe râul Somme, in cursul atacului britanic, inca din prima zi au murit peste 60 000 de oameni. Marile pierderi aproape ca au lăsat fara combatanţi armata voluntara engleza.”
Jean Jaques Beker- Franta in razboi 1914-1918
                                              
Sarcina de lucru: Sa precizeze o consecinta a bataliei de la Verdun
                                              
Doc. 9
„La data de 22 august 1915 Japonia declara război Germaniei si isi îndreaptă atcul împotriva coloniei germane Tsingtao. Aceasta este cucerita după 11 saptamani, in urma unei ofensive alături de trupe britanice. Navele militare germane sunt urmărite prin Oceanul Indian, prin sudul Atlanticului si lupte navale grele se înregistrează lângă insulele Maldive si pe lângă portul chilian Coronel. Coloniile germane din sud-vestul Africii au fost atacate de forte sud-africane, iar cele din estul Africii de forte britanice. Niciodată nu existase un război de o asemenea anvergura in istoria mondiala. Pe tot parcursul lui s-au introdus tehnici noi si invenţii ucigătoare tot mai eficiente.”
                                                                             Jay M. Winter-Primul razboi mondial
Sarcina de lucru
Evidentiati de ce acest conflict este considerat mondial

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu