marți, 11 ianuarie 2011

Tema 4


I.                   Cauzele razboiului. Inceputul razboiului
-Primul război mondial.                                       1 ora
Doc. 3
„Cauzele primului război mondial trebuie căutate in secolul al XIX-lea- perioada extrem de importanta atât din punct de vedere economic cat si din punct de vedere social, ideologic si politic. Mai întâi de toate in acest interval de timp s-a încheiat prima perioada a capitalismului industrial(1789-1871) caracterizata prin începuturile, maturizarea si puternica dezvoltare a capitalismului si a început a doua perioada (1871-1917) in care au fost create printr-o dezvoltare relativ paşnica a capitalismului, premisele trecerii de la capitalismul premonopolist la cel monopolist. De aceea caracteristica dominanta a ultimului sfert al secolului al XIX-lea si începutul secolului al XX-lea a fost creşterea gigantica a producţiei industriale. Datele statistice de mai jos sunt edificatoare in acest sens:
Lupta pentru putere a Marilor Puteri bazata pe dezvoltarea economica uimitoare de-a lungul secolului al XIX-lea. Astfel pana in 1914 puterile s-au concentrat in doua alianţe opuse. Pe o parte a baricadei se aflau Puterile Centrale, in frunte cu Germania si Austro-Ungaria”
Istoria Europei-Jean Carpentier/Francois Lebrun

Sarcina de lucru
Sa se analizeze cauza cresterii rivalitatilor dintre marile puteri din perspectiva economica.

Doc. 4      
„Războiul a izbucnit insa din sud-est Europei, din Balcani. Acest teritoriu aparţinuse iniţial Imperiului Otoman dar retragerea turcilor a cauzat un vid de putere pentru acapararea cărora concurau Italia si Imperiul Austro-Ungar. In 1908 imperiul Austro-Ungar ocupa Bosnia-Hertegovina. Aceasta măsura i-a iritat in mod deosebit pe sârbii localnici cat si Regatul Sârb învecinat. Aliatul tradiţional al Serbiei, Rusia a protestat , dar nu era pregătit pentru acordarea ajutorului militar. Situaţia din regiune era supertensionata, când in 28 iunie 1914 studentul naţionalist Gavrilo Princip l-a asasinat pe moştenitorul tronului austriac Franz Ferdinand.
            In urma asasinatului evenimentele se precipita. Monarhia inversunata acuza pentru asasinat Regatul Sârb pe care-l ataca in 28 iulie. Peste 2 zile Rusia mobilizează in ajutorul sârbilor o armata de 1,2 milioane de militari. Germania somează Rusia sa-si retragă forţele in 24 de ore in caz contrar ii declara razboi. Rusia refuza ultimatumul si Germania se tine de promisiune. Franta primeşte si ea declaraţia de război a Germaniei in data de 3 august, ea fiind aliata rusei.
            Conform planului Schlieffen, Franta trebuia atacata înainte ca Rusia sa fie gata de război, altfel Germania era obligata sa lupte pe doua fronturi: in est si in vest.”
                                               Istoria Europei-Jean Carpentier/Francois Lebrun

Sarcina de lucru
Sa se analizeze cauza izbucnirii primului razboi mondial din perspectiva politica

Doc. 5
-„Planurile strategice ale celor doua tabere se bazau pe convingerea ca războiul va fi de scurta durata. Armata germana a invadat Belgia si a ocupat partea de nord-est a Frantei, ajungând in apropierea Pariului, insa a fost oprita pe râul Marna. Fiecare dintre partile beligerante se stabileşte pe poziţiile cucerite si construieşte cate o reţea de tranşee, care sunt separate doar de o fasie de pamant-„pamantul nimanui”.Transeele se întind pe o lungime de 700 km in nordul Frantei, de la Canalul Mânecii pana in Elvetia. Pana la urma lupta din tranşee de pe frontul de vest a durat patru ani. Luptele durau lini întregi in cazul unor mari breşe combatanţii mureau cu zecile de mii intr-o singura zi. Rezultatul a fost cucerirea unei fasii de cativa metri de pamant Pana la sfarsitul războiului pe acest front nici una din parti nu a reuşit o înaintare mai mare de 65 km.
                                               Jean Jaques Beker- Franta in razboi 1914-1918
Sarcina de lucru
Analizati caracteristica frontului in vest

Doc. 6
„In acest timp se duceau lupte grele si pe frontul de est. In lupta cu ruşii armat austr-ungara a sucombat si germanii au trebuit sa transfere aici o armata mai mare decât era planificata iniţial. Al doilea front, de care se temeau atât de mult la începutul războiului, a devenit o realitate. Dar in 1914 cu victoriile de la Tannenberg si de la lacurile Mazur apoi invadarea Poloniei, aflata sub suveranitate Rusiei, au dobândit  pe neaşteptate mari victorii asupra Rusiei. In acelaşi an Bulgaria intra in război de partea Germaniei si armata formata din trupe bulgaresti si germane ocupa cu rapiditate Serbia. Trupele austriece nu au avut prea mult succes pe frontul balcanic si cel de est dar fata de Italia , care in 1915 trecuse de partea Antantei, au repurtat o serie de succese. In 1916 si România a intrat in război de partea Antantei, dar germanii, intr-o campanie scurta si executata impecabil au invadat o mare parte a tarii obtinand o sursa importanta de titei.”
                                               Jean Jaques Beker- Franta in razboi 1914-1918

Sarcina de lucru
Analizati caracteristica frontului in est

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu